Nagovor predsednice ZDTS in promocijski video ob Svetovnem dnevu delovne terapije

Videoposnetek je dosegljiv tudi na portalu YouTube preko povezave https://youtu.be/tHb_2iTISUg

 

Spoštovana delovna terapevtka, spoštovani delovni terapevt!

 

V imenu Zbornice delovnih terapevtov Slovenije – Strokovnega združenja vsem delovnim terapevtkam/delovnim terapevtom iskreno čestitamo ob prazniku, 27. oktobru, Svetovnem dnevu delovne terapije.

Poklic delovnega terapevta, katerega izobraževanje poteka že od leta 1964 je zdravstveni poklic, ki se je v vsej svoji veličini in neomejenih razsežnostih izkazal ravno v letošnjem letu, v času epidemije, obdobju časovnega prilagajanja novim razmeram, uveljavljanju poklicne identitete, iskanju rešitev za opravljanje storitev, pri delu na daljavo in z uporabo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije. Vključenost uporabnikov in izvedba dejavnosti oziroma okupacij za zadovoljevanje njihovih potreb pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja odraža vašo strokovnost in empatičnost pri izvajanju storitev. Pri rehabilitaciji posameznikov s post COVID sindromom ste sledili cilju zagotoviti čim hitrejše vključevanje uporabnika v ustaljene tirnice socialnega in družbenega življenja, kakršnega je posameznik živel pred boleznijo. Vse omenjeno zaobjame  tudi letošnji slogan praznovanja, ki se glasi: PRIPADAJ. BODI TI.    

Praznovanje svetovnega dne delovnih terapevtom letos obeležujemo tudi s praznovanjem 35 letnice COTEC-a – Evropskega združenja delovnih terapevtov, kateremu čestitamo za doseženi jubilej ter se mu zahvaljujemo za vso pomoč in podporo, katere smo bili in smo je deležni v procesu profesionalizacije delovnoterapevtske stroke v Sloveniji v vseh leh letih.

Uveljavitev delovnoterapevtske stroke v Slovenski družbi je zahteven proces, ki se ne zgodi čez noč in katerega zasledujemo že vrsto let. Zavedajte se, da za uveljavitev v družbi nista dovolj le ugled. Potrebno je znanje in sodelovanje z drugimi deležniki, vključenimi v okolje, kot so politični odločevalci, pripadniki sorodnih poklicev, izobraževalnih institucij in ne nazadnje uporabniki oziroma prejemniki storitev.

 

Vse to delovnoterapevtski stroki v Sloveniji  daje izjemen potencial in ponuja nove priložnosti ter izzive na področjih:

  • deinstitucionalizacije,
  • promocije zdravega načina življenja in preventive za kakovost bivanja posameznika v vseh starostnih obdobjih od rojstva do smrti,
  • delovanja tako v okupacijah vsakodnevnega življenje kot na področju vzgoje in izobraževanja,
  • posamezniku prijaznega delovnega okolja,
  • preživljanja prostega časa in
  • ki se prepletajo v življenjskih dejavnostih oziroma okupacijah posameznika.

 

Lepo praznujte v duhu letošnjega slogana: PRIPADAJ. BODI TI.

 

 

Dr. Katarina Galof
Predsednica ZDTS

 

Prenesite nagovor predsednice Zbornice delovnih terapevtov Slovenije, dr. Katarine Galof

 

Svoje aktivnosti ob praznovanju delite z nami na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Natisni