Z omejevanjem (gibanja) spodbujajoča terapija - Constraint Induced (CI) Therapy Program usposabljanja za zdravstvene delavce in sodelavce

Z omejevanjem (gibanja) spodbujajoča terapija - Constraint Induced (CI)
Therapy Program usposabljanja za zdravstvene delavce in sodelavce

 

Datum: 10. - 14. junij 2020
Lokacija: Center fizioterapije Ljubljana,
Frankopanska ulica 8, 1000 Ljubljana
Cena: 650 € (DDV vključen)
Jezik: angleščina

Z omejevanjem gibanja spodbujajoča terapija (CI terapija) je fizikalni rehabilitacijski pristop zasnovan z namenom spodbujanja motričnega okrevanja in povečanja uporabe okončin po živčno-mišičnih poškodbah ki so posledice možganske kapi, pridobljene možganske poškodbe, cerebralne paralize in resekcije možganov. Pristop, od leta 1987, razvija skupaj s svojim raziskovalnim timom, Dr. Edward Taub na Univerzi v Alabami v Birminghamu (UAB), ZDA. Pristop, ki ga je razvil Dr. Taub, je bil uspešno prenešen v rehabilitacijo v laboratorijih in klinikah v ZDA ter drugod po svetu z namenom izboljšave funkcij tako pri otrokih kot odraslih, ki so okrevali po nevromišični disfunkciji. Trenutno se raziskovanje učinkovitosti pristopa nadaljuje s preučevanjem učinkovitosti in optimalno uporabo načel pri ostalih nevroloških obolenjih in poškodbah. Z omejevanjem spodbujajoča terapija (CI terapija) predstavlja velik premik paradigme v tradicionalni rehabilitaciji nevroloških bolnikov, saj poudarja orientacijo k vsakodnevnim nalogam, vedenjiskim tehnikam, koncentrirani in ponavljajoči se praksi in drugimi značilnostim osvajanja novih veščin. Z namenom promoviranja razumevanja in primerne uporabe CI terapije v klinični praksi je raziskovalna skupina UAB pod vodstvom Dr. Taub-a razvila program usposabljanja za zdravstvene delavce in sodelavce, ki imajo interes uvajanja CI terapevtskih programov okrevanja zgornjih in spodnjih udov pri osebah po možganski kapi in ostalih nevroloških stanjih. Program usposabljanja je sestavljen iz teoretične podlage kateri sledijo laboratorijske vaje osredotočene na aplikacijo CI terapije za odrasle - izboljšanje funkcij zgornjega in spodnjega uda- ter otroke - izboljšanje funkcij zgornjega uda.

Opis programa usposabljanja

UAB program usposabljanja uporabe CI terapije je oblikovan za fizioterapevte in delovne terapevte, ki imajo željo razvoja CI terapevtskih programov v njihovih kliničnih okoljih. Fokus tečaja je usmerjen v rehabiltacijo zgornjih in spodnjih udov pri odraslih v kronični fazi po možganski kapi in pridobljeni možganski poškodbi ter v rehabilitacijo otrok s hemiparezo kot posledica cerebralne paralize ali ostalih nevroloških stanj. Kljub temu, da je program usposabljanja primarno razvit za klinično osebje, je primeren tudi za znanstvenike, ki želijo izvajati raziskave o učinkovitosti CI terapije v raziskovalnem okolju. Udeleženci, ki sodelujejo na tečaju morajo imeti osnovno razumevanje in klinične kompetence rehabilitacijskih strategij okrevanja oseb z nevrološko simptomatiko.

Razumevanje CI terapije

Program usposabljanja traja 5 dni in je usmerjen na protokol CI terapije. Na koncu programa bodo udeleženci razumeli utemeljitev in mehaniko izvajanja postopkov protokola CI terapije ter njene teoretične in podatkovne podlage. Učne dejavnosti vključujejo predavanja, razprave, demostracije in klinične priložnosti za izvajanje tehnik na klientih pod nadzorom članov razikovalne skupine UAB CI terapije. Vsi udeleženci dobijo obsežno in skripto s podrobnimi navodili vključno z izbranimi raziskovalnimi članki ter natančnim opisom kliničnih testov in terapevtskih postopkov.

Cilji programa usposabljanja

Po koncu programa bodo udeleženci zmogli:

 1. Opisati znanstvene podlage za izboljšanje motoričnih funkcij s pomočjo CI terapije.
 2. Razpravljati o predhodnih znanstvenih dokazih povezanih s CI terapijo.
 3. Natančno opisati tehnike, ki sestavljajo protokol CI terapije.
Program

Dan 1

7.30 - 8.00 Registracija
8.00 - 8.30 Dobrodošlica; Uvod; Pregled programa usposabljanja
8.30 - 10.45 Kaj je CI terapija? Uvod v protokol CI terapije; Zgodovina CI terapije: Teoretična ozadja
10.45 - 11.00 odmor
11.00 - 12.00 Zgodnje raziskave na ljudeh na UAB Taub in sod. 1993
 • Kasnejše študije (+ 5 pogojev)
 • Fitness Control
 • Študija dejavnikov
12.00 - 13.15 kosilo
13.15 - 15.00 Novejše študije na ljudeh
 • EXCITE
 • TBI študija
 • AutoCITE
 • Tele-AutoCITE
 • MS
 • LE (zgodnje delo)
 • BRAVE Protokol
15.00 - 15.15 odmor
15.15 - 16.00 Vključevalni kriteriji; Terapevtski pregledi 
16.00 - 17.00 Motor Activity Log

Dan 2

8.30 - 10.00 Oblikovanje (Shaping) / Trening nalog
10.00 - 10.15 odmor
10.15 - 12.00 Prenosni paket: Vedenjska pogodba; Domači dnevnik, Dodelitev domačih aktivnosti; Domača naloga
12.00 - 13.00 kosilo
13.00 - 14.30 Ostale aplikacije
14.30 - 15.00 odmor
15.00 - 17.00 UE laboratorijske vaje

Dan 3

8.00 - 11.30 UE Laboratorijske vaje: Klinične vaje in obravnava klienta: Motor Activity Log, Vedenjska pogodba; Oblikovanje (Shaping)
11.30 - 12.30 kosilo
12.30 - 17.00 LE Protokol: Motor Activity Log in ostali testi; Oblikovanje (Shaping);
Prenosni paket

Dan 4

8.00 - 11.30 LE Laboratorijske vaje: Klinične vaje in obravnava klienta: Motor Activity Log, Vedenjska pogodba; Oblikovanje (Shaping)
11.30 - 12.30 kosilo
12.30 - 17.00 Pediatrični CI terapevtski protokol: Pediatrični Motor Activity Log in ostala testiranja; Oblikovanje (Shaping);
Prenosni paket

Dan 5

8.00 - 11.00 Pediatrične Laboratorijske vaje: Klinične vaje in obravnava klienta: Motor Activity Log, Vedenjska pogodba; Oblikovanje (Shaping)
11.00 - 12.00 Ureditev klinike za CI terapijo (Q in A)
12.00 - 14.00 Q in A fakultativni trening

 

Vodja programa usposabljanja

David M. Morris, PT, PhD, FAPTA je profesor in predstojnik oddelka za fizioterapijo na Univerzi v Alabami v Birmingham-u, ZDA. Ima več kot 36 let kliničnih izkušenj v preiskovanju, ocenjevanju in izvajanju intervencij odraslih z nevro-mišičnimi obolenji. Morris se je pridružil CI raziskovalnemu projektu leta 1994. Vse od takrat je aktiven v razvoju CI terapije, sodeloval je v številnih raziskovalnih projektih uporabe CI terapije v kliničnih praksah. Po celem svetu je vodil številne programe usposabljanja za klinične raziskovalce in ostale rehabilitacijske profesionalce, ki so bili zainteresirani v uveljavljanje CI programov v njihova klinična okolja. Morris je bil sodelujoči direktor usposabljanja (z Dr. Taub-om) v raziskovalnem več lokacijskem projektu, (6 laboratorijev) - projekt EXCITE, ki je proučeval učinkovitost CI terapije pri pacientih po možganski kapi v sub-akutni fazi okrevanja.

Več informacij in prijavnico dobite na tej povezavi.

 

Natisni

ZDTS

Zbornica delovnih terapevtov Slovenije
Strokovno združenje

 • Linhartova c. 51
  1000 Ljubljana

Kontakt

 • m:  041 / 966 549
 • @: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
 • Uradne ure:
  petek - ponedeljek,
  od 12.00 do 14.00 ure
© 2019 Zbornica delovnih terapevtov Slovenije - strokovno združenje. Vse pravice pridržane. Izdelava strani baggia.si