Obvestilo COVID-19

Spoštovane delovne terapevtke, delovni terapevti!

 

Dejstvo je, da od četrtka, 13.3.2020 velja Odredba vlade RS o razglasitvi epidemije s SARS-COV-2 oziroma COVID-19 na območju Slovenije, (https://www.uradni-list.si/_pdf/2020/Ur/u2020019.pdf).

Od 12.3. 2020 je v veljavi tudi Odredba o omejitvi določenih pravic zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev, (https://www.uradni-list.si/_pdf/2020/Ur/u2020019.pdf), ki prepoveduje gibanje zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev na okuženih ali neposredno ogroženih območjih z novim koronavirusom oziroma nalezljivo boleznijo COVID-19 izven Slovenije. Med okužena ali neposredno ogrožena območja spadajo vse države, v katerih je bil zaznan primer okužbe z novim koronavirusom.

Zdravstveni delavci (kamor uvrščamo tudi delovne terapevte) prav tako ne smejo koristiti letnega dopusta, stavkati in se udeleževati izobraževanj ali usposabljanja na ogroženih območjih. Odredba velja od četrtka, 12. marca 2020. Glede na Odredbo o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-COV-2 (COVID-19) 1. člen (1) se prekine izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe. (2) Ne glede na prejšnji odstavek se izvajajo preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta!

Odredba o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19 prekinja izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti, razen tistih, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje bolnika. Pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti odpoveduje vse specialistične preglede in operativne posege, postopke rehabilitacije (kamor sodijo tudi delovnoterapevtske storitve in s tem delovni terapevti) in druge ne nujne oblike zdravljenja, razen tistih, označenih s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, onkoloških storitev in obravnave nosečnic.

Od srede, 11. 3.2020 velja Odredba o izvajanju zdravstvene dejavnosti na primarni ravni, kjer morajo izvajalci na svojem območju organizirati izvajanje zdravstvene dejavnosti v domovih za starejše.

Vodstva izvajalcev zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe morajo na poziv ministra, pristojnega za zdravje, prerazporediti zaposlene (tudi delovne terapevte), ki izvajajo preventivno dejavnost na izvajanje nalog, povezanih z obvladovanjem širjenja COVID-19.

Ob vseh dogodkih pa ne pozabite na lastno zaščito (odredba velja od 13.3.2020) in varovanje lastnega zdravja z zaščitnimi sredstvi med katera sodijo: sredstva za osebno in skupinsko zaščito (rokavice, kombinezoni, obleke, maske in očala); razkužila in druga sredstva ter izdelki, ki so lahko uporabljeni za zaščito zdravstvenih delavcev in sodelavcev.

Priporočam vam, da se seznanite še z ostalimi do sedaj sprejetimi odredbami ministra za zdravje in redno spremljate obvestila

 

Ob koncu vas obveščamo da so do nadaljnjega odpovedana oziroma prestavljena vsa predvidena izobraževanja. O spremembi terminov oziroma ponovnem pričetku izvajanja izobraževanj vas bomo pravočasno obvestili.

Sledite navodilom v vaših nadrejenih, oziroma do preklica prekinite izvajanje vseh aktivnosti, ki niso življenjskega pomena in ne pomenijo ogrožanja zdravstvenega stanja pacienta.

 

Ostanite zdravi in vse dobro vam želim!

Katarina Galof,
predsednica ZDTS

 

ZDTS

Zbornica delovnih terapevtov Slovenije
Strokovno združenje

  • Linhartova c. 51
    1000 Ljubljana

Kontakt

  • m:  041 / 966 549
  • @: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Uradne ure:
    petek - ponedeljek,
    od 12.00 do 14.00 ure
© 2019 Zbornica delovnih terapevtov Slovenije - strokovno združenje. Vse pravice pridržane. Izdelava strani baggia.si