Kako so si dijaki predstavljali DT - GSŠRM

Predstavitveni video dijakov 2. letnika Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra, smer predšolska vzgoja

 

 

Natisni

Svetovni dan delovne terapije 2022 - CIRIUS Vipava

27. oktober je svetovni dan delovne terapije. Letošnji svetovni dan je potekal pod geslom »Priložnost + Izbira = Pravičnost«.

Delovne terapevtke v CIRIUS-u Vipava smo v avli razstavile fotografije, ki prikazujejo različne aktivnosti, ki se izvajajo v okviru delovno terapevtskih obravnav.

Letošnji svetovni dan je v našem Centru sovpadel z 21. srečanjem uporabnikov podporne in nadomestne komunikacije (PINK) z naslovom Dežela zgodb, kjer smo tudi delovne terapevtke aktivno sodelovale. Veliko učencev v delovno terapevtskih obravnavah za komunikacijo uporablja različne načine podporne in nadomestne komunikacije. Delovne terapevtke jih pri tem spodbujamo, da učenci aktivno izrazijo svoje želje in potrebe.

V naši ustanovi se promociji poslanstva delovnega terapevta posvečamo celo leto. Staršem, dijakom, študentom, strokovnem delavcem iz drugih ustanov in ostalim obiskovalcem radi predstavimo poklic delovnega terapevta.

 

Delovne terapevtke CIRIUS Vipava

 

10vipava
20vipava

 

Natisni

Vloga delovnih terapevtov ni animacija pacienta - PB Idrija

Ob svetovnem dnevu delovne terapije so v PB Idrija objavili prispevek Mateje Kavčič, z naslovom Vloga delovnih terapevtov ni animacija pacienta.

Prispevek se vam odpre s klikom na povezavo:

Vloga delovnih terapevtov ni animacija pacienta

 

Natisni

Svetovni dan delovne terapija - članek objavljen na RTV Slovenija

Objavljamo povezavo do članka objavljenaga na RTV Slovenija - Dostopno, pripravljen v sodelovanju z gospo Barbaro Harc, delovno terapevtko v UKC Maribor.

Povezava do članka

 

Natisni

Predstavitveni video študentov 3. letnika delovne terapije

Natisni

Psihiatrična bolnišnica Ormož - Promocija delovne terapije 2022

»…pacienti še najbolj potrebujejo dodatno animacijo in dobro organizacijo dnevnega časa.« Stavek, ki je bil povod za razsežnosti promocije delovne terapije med zaposlenimi delovnimi terapevtkami Psihiatrične bolnišnice Ormož. Vendar ne malokrat izrečen opis dela delovnega terapevta, je vzbudila ideje, akcijo in dodaten zagon, da »razbijemo« prepričanja in izpostavimo resnico, izkustvo in možnost spoznavanja poslanstva delovnega terapevta, kot ga izvajamo »tukaj in zdaj«.

Letošnja slovenska pobuda k promociji delovne terapije je bila kolektivno usmerjena k borbi za prepoznavanje upravičenosti do višjih plačnih razredov, kot tudi normativov, ki so v Sloveniji za delovne terapevte obupni. Ampak začeli smo najprej tam, kjer lahko. Pri sebi.

Zasnovali smo 5 izkustvenih delavnic za zaposlene naše bolnišnice, ki smo jih izpeljali v tednu od 17. do 21. oktobra. Naslovi izkustvenih delavnic so bili: Fraktalna risba, Smovey obroči, Čuječnost, Gibalno sprostitvena terapija in Postavitev družine. Interaktivno so zaposleni pridobili lastno izkušnjo v posameznem pristopu, delovni terapevti pa smo izpostavili namen in cilje uporabe le-teh v delovno terapevtski obravnavi ter predstavili našo vlogo ob izvedbi, ki ima bistveno večjo težo, kot samo »animacijo«.

V okviru svetovnega dneva duševnega zdravja, smo dijakom 1. in 2. letnika programa Zdravstvena nega Gimnazije Ormož, predstavili poklic delovnega terapevta na psihiatričnem področju. Pogovoru z dijaki, vprašanji, fotografijami, interakcijo, ki smo jo ustvariti, pozornost in sodelovanje, ki smo ga pridobili, je doseglo cilj predstavitve. Žoga spodbude, pa je bila povezovalni člen.

Zraven tega smo velik pomen dali izobraževanju. Udeležili smo se strokovnega srečanja »Uporaba različnih medijev pri terapevtskih aktivnostih na področju duševnega zdravja«, ki so ga organizirale delovne terapevtke UPK Ljubljana, se udeležili strokovne ekskurzije na otok Rab, z ogledom tamkajšnje Psihiatrične bolnišnice Insula, se udeležili srečanja »Varno spregovoriti«, ki ga je organiziralo Društvo Spoznajmo multiplo sklerozo in organizirali Psihodramsko delavnico, ki je z izvedbo bila prestavljena v januar 2023.

Promocija delovne terapije, pa je bila tudi medijsko podprta s člankom v lokalnem časopisu Štajerski tednik, v časopisu VEČER in na spletnem mestu revije Viva. Izjemno hvaležni za priložnost v kateri smo podelili dosedanje izkušnje, vlogo delovnega terapevta in naš pogled na trenutno situacijo. Vse to pripomore k prepoznavnosti poklica, vedno znova. Dragocena izkušnja za katero smo izjemno hvaležni!

»Priložnost + izbira = pravičnost« in naj bo tako tudi v prihodnje! Čestitke, kolegice in kolegi, na 27.oktober!

 

Renata Petrena,
mag. zdr. - soc. manag., vodja DT PB Ormož

01
02
03
04

 

Natisni

ZD Velenje - prispevek ob Svetovnem dnevu delovnih terapevtov

Delovni terapevti zaposleni v ZD Velenje so pripravili kratek predstavitveni film o delovni terapiji v njihovem zavodu.

 

Natisni

Promocijska gradiva ob Svetovnem dnevu delovne terapije

Promocijska gradiva in plakat ob Svetovnem dnevu delovne terapije 2022 - "Priložnost + Izbira = Pravičnost" - najdete na tej povezavi.

 

Z lepimi pozdravi,

 

Natisni

27. oktober mednarodni dan delovne terapije

Svetovni dan delovne terapije je priložnost za večjo prepoznavnost dela, ki ga opravljamo diplomirani delovni terapevti in za promocijo dejavnosti delovne terapije na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. Promocija bo pripomogla k večji ozaveščenosti delovnih terapevtov in družbe o resničnem globalnem vplivu delovne terapije na življenje naših uporabnikov v skupnosti in na skupnost oziroma družbo kot tako.

Glas o delovni terapiji širi vsakdo izmed nas, ko empatično in strokovno opravlja svoj poklic ne glede na nivo zdravstvenega sistema, ne glede na mrežo zdravstvene ali socialne dejavnosti.

Širitev glasu je še kako pomembna v post covidnem obdobju epidemije, ko smo delovni terapevti člani timov covidne in post covidne rehabilitacije. Žal je naše delo pri odpravljanju plačnih anomalij ponovno bilo spregledano. In ravno naše praznovanje in osveščanje okolice v kateri delujemo ali bivamo nam daje nove priložnosti, da pokažemo kdo smo, kje smo, kaj delamo in kakšen je naš doprinos k boljšemu, kakovostnejšemu življenju družbe.

Obstaja veliko načinov promocije in praznovanja Svetovnega dneva delovne terapije 2022. Slogan letošnjega leta je "Priložnost + Izbira = Pravičnost."

Vabljeni, da v največji možni meri v mesecu oktobru naš poklic promovirate po svojih močeh in na način, ki vam je blizu. Naj postane delovna terapija in njena obravnava priložnost vseh vključenih v zdravstveni sistem in v sistem socialnega varstva, kjer bodo uporabniki storitev v prvi vrsti najprej imeli priložnost, da se odločijo za obravnavo v delovni terapiji in nato tudi možnost izbire kje bo njihov delovni terapevt le to izvajal. S tovrstnim načinom obravnave in priložnostmi bomo skupaj gradili boljši jutri, umeščali delovnega terapevta v družbo in spreminjali standarde ter normative slovenskega zdravstvenega in socialnovarstvenega sistema.

Vsa svoja prizadevanja in udejstvovanja dokumentirajte in nam jih pošljite, da se bo promocija širila tudi na zbornični spletni strani.
Čestitke vsakemu izmed vas in vsem nam ob našem prazniku!

 

Dr. Katarina Galof,
predsednica ZDTS

 

Gradiva za Svetovni dan delovne terapije najdete na tej povezavi.

 

 

Natisni

ZDTS

Zbornica delovnih terapevtov Slovenije
Strokovno združenje

  • Linhartova c. 51
    1000 Ljubljana

Kontakt

  • m:  041 / 966 549
  • @: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Uradne ure:
    petek - ponedeljek,
    od 12.00 do 14.00 ure
© 2019 Zbornica delovnih terapevtov Slovenije - strokovno združenje. Vse pravice pridržane. Izdelava strani baggia.si