Svetovni dan delovne terapije 2021 - CIRIUS Vipava

27. oktober je svetovni dan delovne terapije. Letošnji svetovni dan je potekal pod geslom »Pripadaj! Bodi ti!«.

Delovne terapevtke v CIRIUS Vipava smo naš praznik obeležile z razstavo v avli Centra, s katero smo želele prikazati delo delovnega terapevta z otroci in mladostniki z motnjami v razvoju. Razstavljena dela so nastala v okviru individualnih delovno terapevtskih obravnav. Z njimi so otroci in mladostniki pokazali svoje spretnosti, želje in interese. Dva mladostnika sta sodelovala tudi pri postavljanju razstave.

Delovne terapevtke CIRIUS Vipava

 

 

Natisni

Aktivnosti ob Svetovnem dnevu DT v PB Idrija

27. oktobra delovni terapevti obeležujemo svetovni dan delovne terapije. Letos je potekal pod sloganom »Pripadaj. Bodi ti.« Slednje spodbuja vključenost vseh v enakopravno skupnost, kar omogoča kakovostno in dostojanstveno bivanje ter delovanje. 

Poklic delovnega terapevta se je v zadnjem letu še posebej izkazal, ko se je bilo potrebno prilagajati novim razmeram, uveljavljati poklicno identiteto in iskati rešitve za vključenost naših pacientov v delovnoterapevtsko obravnavo. V Psihiatrični bolnišnici Idrija smo aktivnosti ob svetovnem dnevu namenili promociji zdravega načina življenja, delovanju v aktivnostih na vseh področjih človekovega delovanja in kakovostnega preživljanja prostega časa. Tako smo izpeljali gibalne aktivnosti z učenjem nordijske hoje, kulinarične delavnice z učenjem  priprave zdravih sladic ter edukativnimi vsebinami o poklicu in vlogi delovnega terapevta na področju duševnega zdravja. Ker pa dobro počutje in zdravje izboljšujeta tudi delovno storilnost, smo namenili 10 minut aktivnega odmora tudi našim zaposlenim na upravi, ki so gibalno dejavnost med delovnim časom z navdušenjem sprejeli. Še kako pomembno je tudi to, da se na delovnem mestu čutimo pripadni in povezani med svojimi sodelavci.

Delovni terapevti smo ponosni na svoj poklic, saj nam vsakodnevno ponuja nove priložnosti in izzive.

 

Natisni

Promocija delovne terapije pri delodajalcih - Študenti 3. letnika Zdravstvene fakultete

Aktivnosti promocije DT na svetovni dan delovne terapije  
študentov 3. letnika, pri predmetu Delovna terapija in delo

 

Študentje so izbranemu delodajalcu v lokalnem okolju predstavile delovno terapijo in njen doprinos pri ohranjanju zdravja, analizi in prilagajanju delovnega okolja ter  prispevanju k boljšemu  zaposlovanju oseb z zmanjšanimi zmožnostmi.

Pripenjamo zapise njihovih izkušenj, najbolj zanimive smo izpostavili z odebeljenim tiskom.  

1    Teja Sušnik:

Za promocijo delovne terapije sem odšla v trgovino Decathlon kjer opravljam študentsko delo. Na kratko sem predstavila kaj delovni terapevti počnemo ter kaj je naša vizija glede povezave delovne terapije in delovnimi mesti. O delovni terapiji še niso veliko slišali sem pa izvedela, da imajo v timu zaposlenega delavca, ki mu je ostalo samo še 20% vida, torej ima priznano invalidnost. Delo smo mu omogočili in olajšali tako, da je dobil namesto službenega telefona tablični računalnik, kjer si lahko zelo poveča besedilo in sliko kar potrebuje za delo v trgovini.

2    Klara Gabršek:

Delodajalca/-ko sem izbrala Trgovina Katja, Kidričeva cesta 5, 3320 Velenje. Kontaktirala sem delodajalko in ji razložila kaj bi bil moj namen obiska in kako bi potekalo. Dobila sem odgovor, da jo zanima in se veseli mojega obiska. Dogovorili sva se za soboto 30.10.2021. Potekalo je v njeni trgovini. Prvo sem se predstavila in nato začela s predstavitvijo. Kot prvo stvar sem predstavila kaj sploh delovna terapija je oziroma s čim se delovni terapevti ukvarjamo. Nato sem šla še na področje delovne terapije in zaposlovanja. Končni odziv je bil pozitiven, saj delodajalka ni niti tako dobro poznala smer delovne terapije in je izvedela in pridobila veliko novih informacij.

Preberite več

Natisni

Študenti 1. letnika delovne terapije - Promocijski video ob Svetovnem dnevu DT

Študentje prvega letnika delovne terapije so ob Svetovnem dnevu delovne terapije v okviru predmeta Človekovo delovanje in zdravje pripravili promocijski video.

 

 

Natisni

Dopoldne na Golici - Svetovni dan delovne terapije

Spoštovani,

objavljamo posnetek pogovora o Svetovnem dnevu delovne terapije s predsednico Zbornice delovnih terapevtov Slovenije dr. Katarino Galof, ki je potekal v oddaji Dopoldne na Golici.

 

 

Z lepimi pozdravi,

 

Natisni

Obeležujemo svetovni dan delovnih terapevtov - novica na strani STA

Spoštovani,

posredujemo vam povezavo do novice ob Svetovnem dnevu delovne terapije, ki je objavljena na strani Slovenske tiskovne agencije.

Povezava do novice

 

Z lepimi pozdravi,
Vodstvo ZDTS

 

Natisni

Dnevi delovne terapije v PB Ormož

»Pripadaj. Bodi ti.« Pripadnost poklicu delovnega terapevta je poslanstvo, ki ga vsako leto 27. oktobra obeležujemo tudi v Psihiatrični bolnišnici Ormož. Letošnje aktivnosti in dogodki so bili usmerjeni v izobraževanje, promocijo in povezovanje.

30.9.2021 smo delovne terapevtke skupaj z ZDTS v naši bolnišnici, organizirale delavnico za delovne terapevte in druge strokovne sodelavce z naslovom: Osnovne psihodramske tehnike in razumevanje osebnega razvoja v psihodrami, kot pomoč pri obravnavah delovne terapije. Izvajalca delavnice, Ana Rokvić Pinterič in Jaka Sotlar sta predstavila sebe, kot psihodramska psihoterapevta, tehnike in pristope psihodrame, v delovno terapevtskem pogledu pa pripravljalne aktivnosti/vaje, ki so terapevtski mediji za različne tematsko usmerjene aktivnosti (Glasbena aktivnost, Gibalno izrazna terapija ipd.).

Kreativnost je največji del naše identitete. Skozi proces nastajanja idej, iskanja poti za doseganje samostojnosti, reševanje problemov ali zgolj opazovanje in ocenjevanje zmožnosti, nastajajo čudoviti izidi, tudi na temo 27. oktobra. Pacienti so ob spodbudi delovnih terapevtk ustvarili kreativen plakat, ki ponazarja cilj obravnave pacientov na Intenzivnem odd. Izdelek je pogosto tisti, ki je še vedno prepogosta vrednota dela delovnih terapevtov skozi oči sodelavcev. NE IZDELEK - AMPAK POT DO IZDELKA, je proces obravnave delovnih terapevtov.

Hvaležna sem, da delujemo povezovalno in priskočimo na pomoč kolegicam iz drugih zdr. ustanov, ko prepoznajo naše potrebe, zaupanje in vrednote, ki jih na psihiatričnem področju imamo. V tem času smo se tesneje povezali z delovno terapevtko iz Centra za duševno zdravje odraslih ZD Ormož. Na področju skupnostne obravnave ji želimo ponuditi in predati izkušnje ter skupaj rešiti in se pogovoriti o dilemah, ki se pojavljajo v času našega dela.

Verjamem, da bomo strokovnost, kreativnost in povezovalnost ohranjali še naprej. Hvala, ker nam zaupate.

Čestitam vsem delovnim terapevtkam in delovnim terapevtom za naš dan!

 

Renata Petrena, mag. zdr. - soc. manag., dipl. del. ter.,
vodja DT PB Ormož

 

Fotogalerija (klik na naslov slike za povečavo):

 

Natisni

Svetovni dan delovne terapije 2021 - DUO Impoljca

27. oktober 2021 je svetovni dan delovne terapije, terenska ekipa pa je pokukala v Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca in si proces delovne terapije pobližje ogledala.

 

 

Natisni

Pripadaj. Bodi ti. - Novica na portalu Si21.si

Spoštovani,

posredujemo vam povezavo do novice ob Svetovnem dnevu delovne terapije, ki je objavljena na portalu Si21.si.

Povezava do novice

 

Z lepimi pozdravi,
Vodstvo ZDTS

 

Natisni

Svetovni dan DT v PB Idrija

Obeležitev svetovnega dneva delovne terapije v Psihiatrični bolnišnici Idrija.

Mateja Kavčič, članka o delovni terapiji

 

 

Fotogalerija

 

Natisni

ZDTS

Zbornica delovnih terapevtov Slovenije
Strokovno združenje

  • Linhartova c. 51
    1000 Ljubljana

Kontakt

  • m:  041 / 966 549
  • @: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Uradne ure:
    petek - ponedeljek,
    od 12.00 do 14.00 ure
© 2019 Zbornica delovnih terapevtov Slovenije - strokovno združenje. Vse pravice pridržane. Izdelava strani baggia.si