Obvestilo COVID-19

Spoštovane delovne terapevtke, delovni terapevti!

 

Dejstvo je, da od četrtka, 13.3.2020 velja Odredba vlade RS o razglasitvi epidemije s SARS-COV-2 oziroma COVID-19 na območju Slovenije, (https://www.uradni-list.si/_pdf/2020/Ur/u2020019.pdf).

Od 12.3. 2020 je v veljavi tudi Odredba o omejitvi določenih pravic zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev, (https://www.uradni-list.si/_pdf/2020/Ur/u2020019.pdf), ki prepoveduje gibanje zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev na okuženih ali neposredno ogroženih območjih z novim koronavirusom oziroma nalezljivo boleznijo COVID-19 izven Slovenije. Med okužena ali neposredno ogrožena območja spadajo vse države, v katerih je bil zaznan primer okužbe z novim koronavirusom.

Zdravstveni delavci (kamor uvrščamo tudi delovne terapevte) prav tako ne smejo koristiti letnega dopusta, stavkati in se udeleževati izobraževanj ali usposabljanja na ogroženih območjih. Odredba velja od četrtka, 12. marca 2020. Glede na Odredbo o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-COV-2 (COVID-19) 1. člen (1) se prekine izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe. (2) Ne glede na prejšnji odstavek se izvajajo preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta!

Odredba o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19 prekinja izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti, razen tistih, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje bolnika. Pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti odpoveduje vse specialistične preglede in operativne posege, postopke rehabilitacije (kamor sodijo tudi delovnoterapevtske storitve in s tem delovni terapevti) in druge ne nujne oblike zdravljenja, razen tistih, označenih s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, onkoloških storitev in obravnave nosečnic.

Od srede, 11. 3.2020 velja Odredba o izvajanju zdravstvene dejavnosti na primarni ravni, kjer morajo izvajalci na svojem območju organizirati izvajanje zdravstvene dejavnosti v domovih za starejše.

Vodstva izvajalcev zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe morajo na poziv ministra, pristojnega za zdravje, prerazporediti zaposlene (tudi delovne terapevte), ki izvajajo preventivno dejavnost na izvajanje nalog, povezanih z obvladovanjem širjenja COVID-19.

Ob vseh dogodkih pa ne pozabite na lastno zaščito (odredba velja od 13.3.2020) in varovanje lastnega zdravja z zaščitnimi sredstvi med katera sodijo: sredstva za osebno in skupinsko zaščito (rokavice, kombinezoni, obleke, maske in očala); razkužila in druga sredstva ter izdelki, ki so lahko uporabljeni za zaščito zdravstvenih delavcev in sodelavcev.

Priporočam vam, da se seznanite še z ostalimi do sedaj sprejetimi odredbami ministra za zdravje in redno spremljate obvestila

 

Ob koncu vas obveščamo da so do nadaljnjega odpovedana oziroma prestavljena vsa predvidena izobraževanja. O spremembi terminov oziroma ponovnem pričetku izvajanja izobraževanj vas bomo pravočasno obvestili.

Sledite navodilom v vaših nadrejenih, oziroma do preklica prekinite izvajanje vseh aktivnosti, ki niso življenjskega pomena in ne pomenijo ogrožanja zdravstvenega stanja pacienta.

 

Ostanite zdravi in vse dobro vam želim!

Katarina Galof,
predsednica ZDTS

 

10. kongres DT - Navodila za različne vrste prispevkov

Spoštovani!

Objavljamo navodila za pripravo različnih vrst prispevkov za prihajajoči 10. kongres delovnih terapevtov Slovenije. Pod rubriko dokumenti najdete:

 • navodila za pripravo izvlečka delavnice
 • navodila za pripravo plakata
 • navodila za pripravo prispevka
 • navodila za pripravo znanstvenega prispevka

 

Povezava do navodil

 

Vodstvo ZDTS

 

Explain Pain - PRELOŽENO!

Spoštovani!

Obveščamo vas, da je seminar Explain Pain PRELOŽEN zaradi ukrepov povezanih z obvladovanjem širjenja korona virusa.

O novem datumu vas bomo obvestili pravočasno.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

 

Več informacij o seminarju

 

10. kongres ZDTS - Sprememba termina

Spoštovani!

Obveščamo vas, da bo 10. kongres delovne terapije z naslovom »DELOVNA TERAPIJA - nove priložnosti«, potekal 5. in 6. novembra 2020, in ne v oktobru, kot je bilo najprej navedeno.

Hvala za razummevanje!

 

Vodstvo ZDTS

 

Popust za kongres v Pragi

Člane Zbornice delovnih terapevtov Slovenije, ki se bodo prijavili na kongres v Pragi, obveščamo, da lahko uveljavljajo popust z individualno kodo, katero pridobijo preko e-pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

Vodstvo ZDTS

 

Klinično razmišljanje, refleksija in specifična facilitacija v povezavi z vsakodnevnimi aktivnostmi

Vabimo vas na nadaljevalni Bobath tečaj za odrasle, ki bo potekal od 18.11. - 22.11.2020 v prostorih fizioterapije Gibanje d.o.o. na Dunajski 74 v Ljubljani.

Predavateljica: Doris Kutscher-Meurer Advanced IBITA instructor

Tema tečaja:

„Klinično razmišljanje, refleksija in specifična facilitacija v povezavi z vsakodnevnimi aktivnostmi“

Opis tečaja:

Natančen analitičen proces kliničnega razmišljanja je podlaga za specifično obravnavo v Bobath konceptu. Iskanje vzroka za pacientove probleme oz. kompenzacije v vsakodnevnem življenju predstavlja izziv za terapevte.

Preberite več

Plan izobraževanj 2020

Spoštovani,

obveščamo vas, da smo objavili plan izobraževanj Zbornice delovnih terapevtov Slovenije za leto 2019.

Plan izobraževanj si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Z lepimi pozdravi,
Zbornica delovnih terapevtov Slovenije - Strokovno združenje

 

Poročilo s strokovnega srečanja delovnih terapevtov Slovenije 2019

Strokovno srečanje delovnih terapevtov Slovenije je potekalo 10.12.2019 na URI-Soča. Udeležilo se ga je 115 članov in nečlanov Zbornice-Združenja.

     

Srečanje je otvorila vabljena predavateljica Katja Kučer, dipl. del. terapevtka in učiteljica inovativne validacije. Tekom predavanja je predstavila metodo inovativne validacije, ki se uporablja predvsem pri delu z dementnimi osebami. Predavanje je bilo strokovno, zanimivo in uporabno za vse, ki se pri svojem delu ali v zasebnem življenju srečujemo z osebami z demenco. Izvleček gradiva je na voljo na spleti strani ZDTS.

Preberite več

Slovenska revija za delovno terapijo

Spoštovani!

Objavljamo Slovensko revijo za delovno terapijo, letnik 7.

Vsebina revije:

 1. Učinek kompresijskih oblačil na motorični razvoj otrok z rizično nevrološko simptomatiko
 2. Uporaba lestvice doseganja ciljev GAS v rehabilitaciji otrok s cerebralno paralizo: predstavitev primera
 3. Uporaba modela KAWA v ambulantni delovnoterapevtski obravnavi pacientke z otroško paralizo - klinična študija primera
 4. Poročilo 9. kongresa delovnih terapevtov Slovenije

 

Povezava do revije.

 

Z lepimi pozdravi,

Metoda montessori za starejše in osebe z demenco

Spoštovani!

Slovenski domovi, zavodi in centri se trudimo prinašati v življenja naših stanovalcev in uporabnikov tisto prepotrebno toplino in varnost, ki jo potrebujejo. Pri tem nam uspe včasih bolj, drugič manj. Pomembno je, da nikoli ne odnehamo.

V preteklih letih smo vam že morda kdaj poslali kakšno vabilo in tako tudi danes.

V Domu sv. Jožef že od leta 2015 uvajamo metodo montessori za starejše in osebe z demenco. Nič se ne zgodi čez noč, zato tudi mi zlagoma napredujemo. Vendar nas novih poti ni strah, četudi so včasih čudno zavite. V stiku s stanovalci pa dobivamo potrditev za svoje delo.

Ker smo slovenski zastopnik za izobraževanja s področja metode montessori za starejše in osebe z demenco, vsako leto pripravljamo predstavitvena, osnovna in nadaljevalna izobraževanja, kar smo sedaj zajeli tudi v biltenu, ki je pred vami.

Upam, da vas bomo z vsebino na naši spletni strani http://www.jozef.si/metoda-montessori-za-starejse-in-osebe-z-demenco/, tem biltenom in našimi izkušnjami nagovorili, da se udeležite kakšnega izmed izobraževanj.

 

Želim vam vse dobro, srčnosti in lepih trenutkov v teh jesenskih dneh!

Sara Črepinšek, dipl. delovna terapevtka
»Montessori Inspired Lifestyle« inštruktorica

 

»Vse kar storiš namesto mene, mi s tem nekaj vzameš.« - Maria Montessori

 

Bilten: Metoda montessori za starejše in osebe z demenco

 

Obvestilo glede specialnih znanj

Spoštovani!

Od 27.9.2019 do sprejetja novega Pravilnika o specialnih znanjih vloge ne bodo obravnavane.

 

Lep pozdrav,
vodstvo ZDTS

Vpis v register in licence

Obveščamo vas, da na Ministrstvu za zdravje trenutno še ne poteka vpis v register delovnih terapevtov, in da delovni terapevti nimamo licenc.

V kolikor bo prišlo do spremembe, vas bomo o tem obvestili preko spletne strani.

 

Vodstvo ZDTS

Kažipot storitev za seniorje (55+) - vodnik za odrasle otroke (55+), ki skrbijo za svoje starše (75+)

Kažipot storitev za seniorje (55+) olajša pridobivanje informacij iz zanesljivih virov za vse starejše, njihove odrasle otroke in vse, ki pomagajo seniorjem v Sloveniji. Podatki v Kažipotu pomagajo najti podatke, ki so objavljeni na spletnih straneh tistih organizacij, ki storitve seniorjem nudijo in podatke zbirajo, vzdržujejo in zagotavljajo. Dodatne podatke je mogoče pridobiti pri teh organizacijah prek telefona ali po e-pošti.

 

Kažipot - Za odrasle otroke 55+, ki skrbijo za starše 75+

(Angl.) Guide april 2019

 

3. seja RSK

Na 3. seji RSK (Razširjen strokovni kolegij za delovno terapijo pri MZ), dne 27.2.2019 je bil sprejet sklep, da je RSK organ, ki poziva člane ZDTS k podajanju predlogov, idej in dilem na področju razvoja stroke, njene prepoznavnosti in na področju strokovnega izvajanja delovnoterapevstke stroke.

Kontaktni naslov je predsednica RSK, dr. Alenka Oven: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Zapisniki so vam na voljo na spletni strani MZ: http://www.mz.gov.si/si/o_ministrstvu/zdravstveni_svet_in_ostala_posvetovalna_telesa/razsirjeni_strokovni_kolegiji/rsk_za_delovno_terapijo/

 

Follow up Virtual Exchange (angl.)

Dear Colleagues,

Thank you to everyone who attended the second WFOT Virtual Exchange, that took place on the 5th December 2019, hosted by three international occupational therapists – Brock Cook, Stephanie Lancaster and Karen Jacobs.

For those that were unable to attend the Exchange, you can access the recording via this link http://wfot.link/wfotvx2. Sincere thanks to everyone who provided their time and support in being able to deliver the #WFOTVX.

Information about the third Virtual Exchange will be circulated in the coming weeks.

Kind regards,
Ritchard Ledgerd, MSc, BScOT

 

Nagrajeni letak natečaja

Objavljamo nagrajeni letak natečaja ob Svetovnem dnevu delovne terapije 2018.

Avtorici plakata sta Maja Opačak in Patricija Jug, študentki 3. letnika delovne terapije.

 • 1
 • 2
ZDTS

Zbornica delovnih terapevtov Slovenije
Strokovno združenje

 • Linhartova c. 51
  1000 Ljubljana

Kontakt

 • m:  041 / 966 549
 • @: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
 • Uradne ure:
  petek - ponedeljek,
  od 12.00 do 14.00 ure
© 2019 Zbornica delovnih terapevtov Slovenije - strokovno združenje. Vse pravice pridržane. Izdelava strani baggia.si