WFOT: Launch of the WFOT Congress 2022 website (angl.)

Dear Colleagues,

I am pleased to advise that the WFOT Congress 2022 website is now live and can be accessed via this link https://wfotcongress2022.org/

The dates of the Congress are the 27 - 30 March 2022.

The official WFOT Congress Facebook Page is available at https://www.facebook.com/wfot2022

The hashtag for the Congress is #wfot2022

The Call for Abstracts will be made available in the coming weeks.

 

Please note, there has been a slight change to the dates of the WFOT Congress in Paris, 2022. The event will now start/end one day earlier than planned. The confirmed dates are the 27 - 30 March 2022.

We have attached a copy of the updated logo for your reference. Please ensure that you replace any previous versions that you might have.

 

Thank you for your support!

Kind regards,
Ritchard Ledgerd MSc, BScOT
Executive director WFOT

 

Povezava do logotipa kongresa v .pdf obliki

 

Svetovni dan delovne terapije 2020 (angl.) in plakat

Dear Colleagues,

A reminder that World Occupational Therapy Day will take place on the 27th October 2020. This year’s theme is “Reimagine Doing”.

Thank you to everyone who is already promoting this event through their networks, publications and social media campaigns.

A media pack is available in to download in different languages https://wfot.org/resources/world-occupational-therapy-day-2020-media-pack in addition to the Guide to World Occupational Therapy Day https://wfot.org/resources/wfot-guide-to-world-occupational-therapy-day-2020

Please remember to use the hashtag #worldotday in your communications and promotional activities.

WFOT is also partnering with promOTingOT to support the community based OT Global Day of Service. More information is available at www.promotingot.org #otgds

 

Your support and promotion of this event is sincerely appreciated,

Kind regards,
Ritchard Ledgerd MSc, BScOT
Executive director WFOT

 

Povezava do plakata "Svetovni dan delovne terapije 2020 - Prilagodimo se razmeram"

 

 

Študentski natečaj za pripravo promocijskega plakata ob svetovnem dnevu delovne terapije 2020

Študentje delovne terapije vabljeni, da sodelujete na natečaju ZDTS za najbolj izviren promocijski plakat v velikosti B2 (70 x 50 cm) ob svetovnem dnevu delovne terapije - 27. oktobru 2020.

Natečaj je namenjen promociji stroke. Na natečaju sodelujete lahko kot posameznik ali skupina (do 5 oseb) tako, da končno oblikovan izdelek po e-pošti pošljete na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. do 20.10.2020 s pripisom v zadevi: NATEČAJ.

Komisija v sestavi članov izvršilnega odbora ZDTS bo med prispelimi natečajniki izbrala zmagovalca. Nagrada za zmagovalni plakat je brezplačna enodnevna kotizacija avtorja/ev za kongres ZDTS oktobra 2022. 

S sodelovanjem na natečaju ZDTS dovoljujete, da poslane plakate po izboru komisije kot promocijsko gradivo objavimo na spletni strani zbornice. 

Želimo vam veliko kreativnih idej.

 

Vodstvo ZDTS

Sejem Medical - odpovedan

Vsem, ki ste izrazili interes za sodelovanje na letošnjem sejmu MEDICAL, se zahvaljujemo za izkazano pripravljenost. Hkrati vam sporočamo, da je letošnji sejem odpovedan in da bo sejem predvidoma potekal v času predsedovanja Slovenije EU, od 23. do 25. septembra 2021 kot eden od osrednjih dogodkov, s katerimi se bo naša država predstavila mednarodni strokovni in poslovni javnosti.

O novih možnostih sodelovanja vas bomo obvestili.

 

Lep pozdrav,
vodstvo ZDTS

Sklad za zdravstvene delavce in zaposlene v domovih za starejše

Spoštovani,

z veseljem vas obveščamo, da je čas veljavnosti sklada Generali, iz katerega bodo zdravstveni delavci in zaposleni v domovih za starejše, ki so oboleli za boleznijo covid-19, lahko prejeli finančno podporo, podaljšali do 31. 10. 2020 in med upravičence finančne podpore dodali tudi farmacevte in zaposlene v Civilni zaščiti. Podrobnosti so navedene v Pravilih sklada, ki vam jih posredujemo na spletni strani https://www.generali.si/za-stranke/sklad-izpostavljene-poklicne-skupine.

S spoštovanjem,
Lea C. Acman

Dopolnitve šifrantov za obračun zdravstvenih storitev

Obveščamo vas, da je ZZZS izdal Okrožnico ZAE 9/20: Dopolnitve šifrantov za obračun zdravstvenih storitev, kjer je na novo opredeljen šifrant DT storitev, ki odraža aktualno vsebino opravljenega dela delovnih terapevtov in vključuje sodobne časovne in kadrovske normative.

Nov seznam je Priloga 1 te okrožnice in nadomešča obstoječi seznam 15.130 »Seznam storitev delovne terapije (506 027)«.

Dostopen je na povezavi:
https://www.zzzs.si/zzzs/info/egradiva.nsf/o/1CEDDA2D10CCA151C125859800410E06

 

Okrožnica ZAE 9/20

Priloga 1: seznam storitev - storitve delovne terapije

Priloga 3: CDZO

 

 

COPM - Learning while apart (angl.)

The quarantine experience has highlighted a rich selection of communication options that are ideal for continuing learning (and working sometimes) within your personal and education communities. These vary from no cost, to low cost and to requiring a membership. Why not contact a small group of like-minded souls and create a self-directed experience addressing practice scenarios and applying the COPM principles that are partnered with problem-based learning principles?

Decide among yourselves what learning scenarios are important to you all; plan a schedule of who will present their scenario in what order.

 

At Time #1:

 • Scenario: hypotheses of what is going on
 • What do we know?
 • What don’t we know?
 • What do we want to learn about?
 • Identify learning issues clearly
 • Go and research these issues according to the plans made in your group

 

At Time #2:

 • Reconnect online
 • Explore the information gathered from your research, and
 • Apply to the learning issues
 • Reconsider what you know now and decide whether you would like to spend more time on this scenario or move on to the next

 

And so it goes……………….

………oh yes, then maybe consider writing up your experience with the group and the learning as a great quarantine time buster!!!!!

 

COPM LEARNING MODULE - povezava

Tečaj AMPS in tečaj ESI

(CIOTS – Center for Innovative OT Solutions; spletni naslov: https://www.innovativeotsolutions.com/)

Urad za organizacjo tečajev AMPS in ESI iz Colorada je, iz varnostnih razlogov, do konca leta 2020 preklical vse tečaje, ki potekajo "v živo" v razredu.

Nova termina bosta objavljena takoj, ko bo izvedba tečaja v Sloveniji izvedljiva. Spremljajte spletno stran ZDTS za nova datuma.

 

Pomembna informacija:

Delovni terapevti lahko tečaj AMPS opravijo tudi preko spleta. Delovni terapevt se prijavi sam.

Prijava na: https://www.innovativeotsolutions.com/courses/take-a-course/upcoming-courses/

 

Tečaj ESI še ni na voljo v spletni obliki.

Delovna terapija in delovni terapevti v času pandemije

Delovni terapevti smo zdravstveni delavci, ki smo prav tako vpeti v dogajanja korona virusa. Mnogi izmed kolegov v tem obdobju še naprej opravljajo svoje delovnoterapevtsko delo v različnih institucijah kot so bolnice, rehabilitacijski centri in domovi starejših občanov. Posamezniki so na čakanju, koriščenju prostih ur, lanskoletnega dopusta,… Posamezniki so se vključili v delo prostovoljcev na občinski ravni njihovega bivališča. Vsekakor je med delovnimi terapevti tudi kdo, ki je bil primoran spremeniti opravljanje rutine delovnoterapevtskega dela in izvajanja delovnoterapevtskih storitev v tem obdobju. Izvajanje storitev v zaščitni opremi zahteva dodatno iznajdljivost in spretnost. Posamezni delovni terapevtki, ki delajo z okuženimi posamezniki so izolirani od svoje družine, kar predstavlja dodaten stres. Delovni terapevti v domovih starejših pri svojem delu izkazujejo svojo kreativnost in iznajdljivost kako strukturirati dan starostnika, ki je že daljše obdobje ni bil deležen obiskov svojcev in prijateljev. Pri navezovanju stikov uporabljajo video klice, kar starostnikom omogoča, da se s svojimi domačimi ne samo slišijo temveč tudi vidijo. Vsekakor pa je potrebno vedno znova razmisliti kako strukturirati dan starostnika v njihovem zaprtem okolju, kako ohraniti pozitivnost in vedrino v tem obdobju pandemije za celoten tim in vse vključene.

Dnevi pandemije tečejo tudi za področje izobraževanja za poklic delovnega terapevta. Izvedba študijskega procesa na daljavo, odpoved kliničnega usposabljanja, iskanje alternativnih možnosti pridobivanja strokovnih kompetenc pa so še vedno v teku. Študentje so na zrelostnem preizkusu, ki ga opravljajo odlično. V sklopu posameznih predmetov strokovne kompetence pridobivajo pri delu s sorodniki, kjer na daljavo nudijo pomoč pri učenju. Pridobljeno znanje delijo in praktično preizkušajo pri starših, ki opravljajo poklice in so dnevno izpostavljeni stresnim situacijam in stiskam. Preko elektronskih medijev sodelujejo z uporabniki Društva za pomoč odraslim osebam z motnjo Avtističnega spektra in neprofitno, humanitarno organizacijo, ki izvaja storitve in programe s področja duševnega zdravja v skupnosti Altra. Največkrat uporabljene tehnike so strukturiranje posameznikovega dne, družabništvo, mišična relaksacija, tehnike različnih gibalnih aktivnosti, …

Strokovne kompetence delovnega terapevta vključujejo tudi področje preventive in svetovanja pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja. Tega se vse premalo zavedamo in prav je, da v tem času svoje strokovno znanje delimo s posamezniki, da si olajšajo prilagajanje novonastali situaciji.

Ne glede na to katere vrste delo opravljamo in dneve trenutno preživljamo v izolaciji oziroma v domače okolju je pomembno, da oblikujemo rutino vsakdanjika. To pomeni, da naredimo urnik posameznega dne, ki vključuje vstajanje ob primerni uri in vsa opravila, katera smo izvajali v času odhajanja na delo. Pri oblikovanju urnika ne smemo pozabiti, da ga je potrebno uskladiti z ostalimi družinskimi člani. V primeru, da je potrebno poskrbeti za otroke je potrebno strukturirati tudi njihov dan. Šolske obveznosti zahtevajo prilagajanje njihovi časovni izvedbi (pouk na daljavo). Pri ostalem delu dneva otroke lahko vključimo v npr. skupno pripravljanje kosila. Preostali čas z otroki lahko preživimo ob igri ali zgolj druženju in spoznavanju njih samih. Spomnimo se svojega otroštva in iger ter dogodivščin, katere so nas spravljale v dobro voljo. Naučimo otroke katero izmed iger naše mladosti pri kateri se bomo zabavali in razgibali. Bodimo ustvarjalni in kreativni, čeprav je od naših otroško mladostnih dni minilo kar nekaj časa ostajajo spomini na to, kako smo ostali brez zemlje, bili gnilo jajce, skakali metuljčka, iskali skriti zaklad, porisali dvorišče, skakali ristanc, …

Pri delu od doma je pomembno, da smo pozorni, kako smo si uredili delovno okolje. Stol na katerem sedimo lahko v ledvenem predelu podpremo z blazino. Na blazini tudi marsikdo med nami zaradi večje udobnosti ali prenizkega stola sedi. Računalnik postavimo tako, da zunanja svetloba ali odsev od okna nimata direktnega dostopa. Prav tako poskrbimo da nam stopala ne obvisijo v zraku, saj si jih lahko podpremo s priročnim predmetom kot je pručka, torba ali škatla. V primeru, da je miza na kateri imamo računalnik nizka, ekran podložimo z debelejšo knjigo ali fasciklom. Med delom si privoščimo odmor vsake pol ure in naredimo sprehod do drugega konca bivališča, da si pripravimo čaj, kavo. Pripravljen napitek lahko spijemo v družbi sodelavcev ob neformalnem druženju preko e tehnologij. Odmor na domačem delovnem mestu naredimo tudi kadar telefoniramo, kar lahko izvedemo stoje ali ob hoji po prostorih. Z delom ne pretiravajmo in si naredimo rokovnik, ki naj vključuje pomembne roke za dokončanje posameznih nalog. Vsekakor bodimo pozorni, da naš delovnik ne bo preobsežen in da nam ne bo primanjkovalo časa za druženje z družino.

 

Katarina Galof,
Predsednica ZDTS

 

Izvirni dopis

 

Pripravništvo za delovne terapevte v času Covid-19

Mentorjem pripravnikov sporočamo,

da smo seznanjeni z ukrepi v času Covid-19, ki so pripravnikom onemogočali kroženje po predvidenem planu zaradi zaprtja institucij in posledičnim ne sprejemanjem pripravnikov. Ker je bila s 1.6.2020 epidemija uradno preklicana so posamezne institucije tudi pričele z rahljanjem ukrepov in odpiranjem svojih vrat za študente oz. zunanje sodelavce.

Iz Ministrstva za zdravje sicer sporočajo, da se mentor odloči, ali pripravnik potrebuje opraviti predvideno odpadlo kroženje. Tukaj imamo v mislih del kroženja, katerega pripravnik ni izvedel zaradi nastalih razmer in ne celotnega predvidenega programa kroženja. Mnenje ZDTS je, da ima program pripravništva svoj namen zato menimo, da bi mentorji pripravnikov razmislili o možnostih izvedbe celotnega programa kroženja oziroma vsaj skrajšane oblike na terciarnem nivoju, kjer je bilo največ neizvedenih oz. odpovedanih kroženj, četudi to pomeni podaljšanje izvedbe časa pripravništva.  

 

Katarina Galof,
Predsednica ZDTS

ZDTS

Zbornica delovnih terapevtov Slovenije
Strokovno združenje

 • Linhartova c. 51
  1000 Ljubljana

Kontakt

 • m:  041 / 966 549
 • @: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
 • Uradne ure:
  petek - ponedeljek,
  od 12.00 do 14.00 ure
© 2019 Zbornica delovnih terapevtov Slovenije - strokovno združenje. Vse pravice pridržane. Izdelava strani baggia.si