Psihiatrična bolnišnica Ormož - Promocija delovne terapije 2022

»…pacienti še najbolj potrebujejo dodatno animacijo in dobro organizacijo dnevnega časa.« Stavek, ki je bil povod za razsežnosti promocije delovne terapije med zaposlenimi delovnimi terapevtkami Psihiatrične bolnišnice Ormož. Vendar ne malokrat izrečen opis dela delovnega terapevta, je vzbudila ideje, akcijo in dodaten zagon, da »razbijemo« prepričanja in izpostavimo resnico, izkustvo in možnost spoznavanja poslanstva delovnega terapevta, kot ga izvajamo »tukaj in zdaj«.

Letošnja slovenska pobuda k promociji delovne terapije je bila kolektivno usmerjena k borbi za prepoznavanje upravičenosti do višjih plačnih razredov, kot tudi normativov, ki so v Sloveniji za delovne terapevte obupni. Ampak začeli smo najprej tam, kjer lahko. Pri sebi.

Zasnovali smo 5 izkustvenih delavnic za zaposlene naše bolnišnice, ki smo jih izpeljali v tednu od 17. do 21. oktobra. Naslovi izkustvenih delavnic so bili: Fraktalna risba, Smovey obroči, Čuječnost, Gibalno sprostitvena terapija in Postavitev družine. Interaktivno so zaposleni pridobili lastno izkušnjo v posameznem pristopu, delovni terapevti pa smo izpostavili namen in cilje uporabe le-teh v delovno terapevtski obravnavi ter predstavili našo vlogo ob izvedbi, ki ima bistveno večjo težo, kot samo »animacijo«.

V okviru svetovnega dneva duševnega zdravja, smo dijakom 1. in 2. letnika programa Zdravstvena nega Gimnazije Ormož, predstavili poklic delovnega terapevta na psihiatričnem področju. Pogovoru z dijaki, vprašanji, fotografijami, interakcijo, ki smo jo ustvariti, pozornost in sodelovanje, ki smo ga pridobili, je doseglo cilj predstavitve. Žoga spodbude, pa je bila povezovalni člen.

Zraven tega smo velik pomen dali izobraževanju. Udeležili smo se strokovnega srečanja »Uporaba različnih medijev pri terapevtskih aktivnostih na področju duševnega zdravja«, ki so ga organizirale delovne terapevtke UPK Ljubljana, se udeležili strokovne ekskurzije na otok Rab, z ogledom tamkajšnje Psihiatrične bolnišnice Insula, se udeležili srečanja »Varno spregovoriti«, ki ga je organiziralo Društvo Spoznajmo multiplo sklerozo in organizirali Psihodramsko delavnico, ki je z izvedbo bila prestavljena v januar 2023.

Promocija delovne terapije, pa je bila tudi medijsko podprta s člankom v lokalnem časopisu Štajerski tednik, v časopisu VEČER in na spletnem mestu revije Viva. Izjemno hvaležni za priložnost v kateri smo podelili dosedanje izkušnje, vlogo delovnega terapevta in naš pogled na trenutno situacijo. Vse to pripomore k prepoznavnosti poklica, vedno znova. Dragocena izkušnja za katero smo izjemno hvaležni!

»Priložnost + izbira = pravičnost« in naj bo tako tudi v prihodnje! Čestitke, kolegice in kolegi, na 27.oktober!

 

Renata Petrena,
mag. zdr. - soc. manag., vodja DT PB Ormož

01
02
03
04

 

Natisni

ZDTS

Zbornica delovnih terapevtov Slovenije
Strokovno združenje

  • Linhartova c. 51
    1000 Ljubljana

Kontakt

  • m:  041 / 966 549
  • @: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Uradne ure:
    petek - ponedeljek,
    od 12.00 do 14.00 ure
© 2019 Zbornica delovnih terapevtov Slovenije - strokovno združenje. Vse pravice pridržane. Izdelava strani baggia.si